Početak projekta C2Future – COSME program 2020-2022

Početak projekta C2Future – COSME program 2020-2022

Prvi sastanak projekta C2Future (Gradovi budućnosti) održan je u oktobru, online, zbog trenutne situacije koju je izazvao COVID-19.

Projekat, koji traje dve godine, ima za cilj stvaranje i održavanje kooperativnih veza između evropskih klastera na području pametnih gradova, kako bi ojačali konkurentnost MSP kroz inovacije i razvoj novih proizvoda i usluga sa većom dodatom vrednošću na tržištima trećih zemalja.
Projekat je finansiran sa 200.000 evra iz evropskog programa COSME, a konzorcijum čini 6 klastera iz različitih sektora:

Klaster za digitalnu transformaciju i inovacije (DTI); IKT klaster, Bugarska (lider)
Acclima
ICT mreža; IKT klaster, Srbija
GreenHome; Građevinski klaster, Italija
HAMAC; IKT klaster, Grčka
Lombardski klaster mobilnosti; Klaster mobilnosti, Italija

ICT mreža će voditi radni paket: Izgradnja evropskog partnerstva za strateški klaster. Glavni cilj ovog radnog paketa je stvaranje, funkcionisanje i održavanje efikasnog partnerstva C2Future definisanjem zajedničkog identiteta, održavanjem međuregionalne saradnje između klastera i njihovih MSP, razvijanjem zajedničkih promotivnih aktivnosti i identifikovanjem novog potencijalnog strateškog partnera širom Evrope

Projekat će dodati vrednost malim i srednjim preduzećima u uspostavljanju međunarodnih i međusektorskih kontakata, dogovaranjem zajedničke strategije internacionalizacije, uzimajući u obzir različite poslovne modele u različitim industrijskim sektorima na područjima pametnih gradova.

 

O COSME

COSME je program Evropske unije za konkurentnost kompanija i MSP koji pomaže preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima da počnu sa radom, pristupe finansiranju i internacionalizaciji, pored podrške vlastima da poboljšaju poslovno okruženje i olakšaju ekonomski rast Evropske unije.

2020-11-06T12:15:12+00:00