KLASTERI ZA GRAD BUDUĆNOSTI (C2Future)

KLASTERI ZA GRAD BUDUĆNOSTI (C2Future)

Predstavljamo vam dvogodišnji projekat Klasteri za grad budućnosti (C2Future).

Opšti cilj projekta je stvaranje i održavanje Evropskog starteškog klasterskog partnerstva u oblasti pametnih gradova kako bi se  povećala konkurentnost MSP kroz inovacije I razvoj novih proizvoda i usluga sa većom dodatom vrednošću a radi plasiranja na tržišta trećih zemalja. Poseban cilj je i podsticanje međunarodne saradnje između 6 klastera u sledećim oblasti: IKT, mobilnosti, građevinarstvu i tehnologijama zaštite životne sredine.

Projekat će pomoći malim i srednjim preduzećima u uspostavljanju međunarodnih i međusektorskih kontakata stvaranjem zajedničke strategije internacionalizacije, pri tom uzimajući u obzir različite poslovne modele u različitim industrijskim sektorima na područjima pametnih gradova.

Planirano je da se kroz ovaj projekat uspostavi novi lanac vrednosti usmeren na tržišta trećih zemalja kao što su: SAD, Kanada, Meksiko, Kolumbija i Alžir koristeći već uspostavljenje kontakte u tim zemljama.

ICT mreža će voditi radni paket Izgradnja evropskog partnerstva za strateški klaster.
Glavni cilj ovog radnog paketa je stvaranje, funkcionisanje i održavanje efikasnog partnerstva klastera uključenih u C2Future definisanjem zajedničkog identiteta, održavanjem međuregionalne saradnje između klastera i njihovih MSP, razvijanjem zajedničkih promotivnih aktivnosti i identifikovanjem novih potencijalnih strateških partnera širom Evrope.

Projekat je finansiran sa 200.000 evra iz evropskog programa COSME, a konzorcijum čine:

Klaster za digitalnu transformaciju i inovacije (DTI); Bugarska
Acclima, Španija
ICT Net, Srbija
GreenHome; Italija
HAMAC; Grčka
Lombardski klaster mobilnosti; Italija

O COSME programu

COSME je program Evropske unije  koji pomaže preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima da počnu sa radom, pristupe finansiranju i internacionalizaciji, stvaraju povoljno  poslovno okruženje za razvoj konkurentnosti i podsticanjem kulture preduzetništva olakšaju ekonomski rast Evropske unije.

2020-12-03T10:02:05+00:00