Mreže i partnerstva

Mreže i partnerstva 2017-05-24T09:49:50+00:00

Mreže

Klaster je deo brojnih domaćih i međunarodnih mreža. U svome radu , klaster promoviše udruživanje i zajedničku saradnju a članstvo u ovakvim organizacijama omogućava klasteru i njegovim članicama bolji pristup informacijama, olakšava traženje partnera u zemlji i inostranstvu, povećava vidljivost i utiče na konkurentnost celog regiona.

BBS ICT Cluster Network

Balkansko Crnomorska IKT Mreža je bottom-up inicijativa koja je okupila najvažnije klastere iz IKT sektora u ovom makroregionu. Trenutno , mreža broji 22 organizacija iz svih zemalja Balkana i Crnomorskog regiona. Cilj ove mreže je da stvori nove poslovne prilike za preduzeća, članice klastera , otvori nova tržišta i osnaži prekograničnu i među-industrijsku saradnju.

Klaster ICT Net je jedan od osnivača mreže i od njenog uspostavljanja 2014. godine, aktivno učestuje u projektima i aktivnostima mreže.

Više informacija o mreži: http://community.clujit.ro/display/BBSIN/Balkan+and+Black+Sea+ICT+Clusters+Network

http://todormitov.wixsite.com/bbs-ictcn/news

Digital SME Aliance

Značaj regionalnog umrežavanja i rad Balkansko Crnomorske IKT Mreza prepoznale su i organizacije u okviru Evropske unije, među kojima i European Digital SME Alliance, najveća mreža IKT MSP u Evropi. Početkom marta, ova alijansa koja predstavlja 20.000 IKT kompanija je primila u članstvo našu mrežu, prema njihovim rečima najveću grupu IKT klastera Balkansko Crnomorskog regiona.

Člansvo u ovoj alijansi omogućiće veću vidljivost na evropskom nivou za sve organizacije u našoj mreži. Pored toga alijansa je aktivno uključena u procese lobiranja i formulisanje regulative u okviru Evropske unije, kada se radi o malim i srednjim preduzećima iz IKT oblasti. Članovima alijansa omogućava i pristup projektima finansiranim iz EU fondova i angažovana je na pozicioniranju članica kao ključnog faktora za modernizaciju, harmonizaciju i inovaciju svih IKT preduzeća u Evropi.

Zvaničnu izjavu za medije možete pogledati ovde,

Business Roaming agreement (Clusterize)

ICT Net je sa švedskim klasterom 55 potpisao međunarodni sporazum o jačanju saradnje među klasterima i pomoći članovima klastera u internacionalizaciji njihovog poslovanja. Sporazum prestavlja program razmene u kojem će učesnici moći da koriste znanje, mreže i lokacije koje obezbeđuju drugi klasteri, učesnici ovog Sporazuma, u celom svetu.

Više detalja na zvaničnoj stranici BRA: www.businessroamingagreement.com

SEE IT mreža

SEE IT mreža formirana je kroz projekat “Promocija regionalnog IT-ja” u okviru koga je potpisan Sporazum o saradnji između učesnika na projektu. Ovim sporazumom definisana je buduća saradnja između organizacija koje čine SEE IT mrežu i dogovorena saradnja na sprovođenju akcionog plana za promociju izvoza koji je razvijen kroz projekat.

Pored ICT Net-a, regionalni tim za podršku promociji izvoza čini još pet organizacija: AITA (Albanija), BIT Alliance (Bosna i Hercegovina), STIKK (Kosovo), MASIT (Makedonija) i IT Cluster (Crna Gora).

ASKA

ASKA je poslovno udruženje neprofitnog karaktera koja okuplja klastere sa teritorije Republike Srbije kako bi se uspostavila sinergija i zajednička saradnja u cilju jačanja konkurentnosti različitih privrednih sektora i privrede Srbije u celini. ASKA je formirana početkom 2015. godine na inicijativu sedam klastera sa teritorije Srbije.

Osnivači udruženja su:

  • Vojvođanski IKT klaster iz Novog Sada;
  • IKT Mreža iz Beograda;
  • Automobilski klaster srbije iz Beograda;
  • Poslovno udruženje IKT klaster centralne Srbije iz Kragujevca;
  • Klaster modne i odevne industrije Srbije iz Beograda;
  • Klaster Ni-KAT iz Niša;
  • Vojvodina metal klaster iz Temerina.

Više informacija o asocijaciji možete pronaći  na njenom zvaničnom sajtu: www.aska.org.rs

Partnerstva

Partneri su važan deo našeg ekosistema i zajednice na čijem stvaranju i unapređenju radimo. Klaster ima široku mrežu partnera i saradnika koji su uključeni u njegov rad i aktivnosti.

IKT klasteri Srbije

Svoju saradnju srpski IKT klasteri su ozvanicili 2012.godine potpisivanjem Memoranduma o saradnji. IKT klasteri su na ovaj način postali strateški partneri koji međusobno sarađuju u oblastima koje su u zajedničkom interesu, a posebno u aktivnostima kao što su lobiranje, edukacija i usavršavanje kadrova i brendiranje i pozicioniranje IKT industrije na domaćem i međunarodnom tržištu. Ovu neformalnu mrežu pored ICT Net-a čine i VOICT, NiCAT i ICT CS.

SGS

ICT Net i SGS (www.sgs.com) su potpisivanjem Memoranduma o međusobnoj saradnji postali poslovni partneri koji  sarađuju u oblastima svojih delatnosti koje su u obostranom interesu a posebno u interesu jačanja konkurentnosti članica udruženja ICT Net.

SGS grupa predstavlja najveću svetsku kompaniju za poslove kontrolisanja, ispitivanja i sertifikacije, priznatu od strane vodećih svetskih kompanija, finansijskih korporacija i međunarodnih institucija, kao globalan uzor za najviše standarde ekspertize kvaliteta i integriteta. Kompanija upravlja mrežom od preko 67.000 zaposlenih u 1.250 kancelarija i laboratorija u preko 140 zemalja sveta. Na globalnom nivou SGS je apsolutni lider koji obuhvata 13% svetskog tržišta.

Consulting Ireland

Consulting Ireland” je irski klaster koji je postao naš partner xx godine i od tada  je zadatak ova dva klastera da zajedničkim snagama promovišu saradnju i umrežavanje srpskih i irskih kompanija. Cilj saradnje je da potpomognu stvaranje poslovnih prilika, kao i prilika za saradnju u oblasti istraživanja i razvoja i tehnologija, ali i prilika za razmenu iskustava i znanja.

Klasteri će u okviru zajedničkih aktivnosti raditi na promovisanju saradnje između srpskih i irskih kompanija i institucija kroz organizaciju B2B događaja i razmenu informacija, kao i učešćem u zajedničkim međunarodnim projektima i razmenom dobre prakse u oblasti promocije IKT sektora, preduzetništva i inovacija.

Business Region Gothenburg

Saznajte više