Izazov: “Podacima do boljeg razumevanja procesa depopulacije”

Izazov: “Podacima do boljeg razumevanja procesa depopulacije”

Poput mnogih razvijenih i zemalja u razvoju, Srbija se suočava sa demografskim promenama. Negativan prirodni priraštaj, visoka stopa emigracije i izuzetno niska stopa imigracije su osnovne odlike ove društvene transformacije u našoj zemlji. Srbija se nalazi u prvih deset zemalja u svetu čije se stanovništvo najbrže smanjuje. Prema projekcijama Svetske banke, do 2050. godine Srbija će imati 23,8% manje stanovnika nego 1990. godine. 

 

Kako bi bolje razumeli razvojne izazove koje depopulacija donosi, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Populacioni fond UN (UNFPA) objavili su izazov “Podacima do boljeg razumevanja procesa depopulacije” sa nagradnim fondom od 40,000 dolara za inovativna rešenja.

 

Glavni cilj izazova je sticanje novih uvida o demografskim trendovima, kroz povezivanje akademske zajednice i IT profesionalaca, uz korišćenje tradicionalnih i alternativnih izvora podataka.

 

UNDP i UNFPA pozivaju data science zajednicu, akademske istraživače i sve zainteresovane za proces depopulacije da predlože nove ideje zasnovane na podacima koji mogu pomoći da bolje razumemo šta ovaj proces zaista znači za Srbiju – kakav je uticaj depopulacije i koje razvojne mogućnosti nudi.

 

Prijave su otvorene do 29. februara do 23:59. Više informacija dostupno je na:

https://www.rs.undp.org/sr/izazov_depopulacija

 

2020-02-07T13:13:17+00:00 07. 02. 2020|