Završetak projekta „Klasteri za grad budućnosti“

Završetak projekta „Klasteri za grad budućnosti“

Završen je dvogodišnji projekat “Klasteri za grad budućnosti” (C2Future), finansiran od strane evropskog COSME programa. Opšti cilj projekta bio je stvaranje i održavanje evropskog strateškog partnerstva u oblasti pametnih gradova u cilju povećanja konkurentnosti MSP kroz inovacije, kao i razvoj novih proizvoda i usluga sa većom dodatom vrednošću u cilju izlaska na treća tržišta. Poseban cilj je bio podsticanje međunarodne saradnje između 6 klastera u oblastima: IKT, mobilnost, pametna gradnja i tehnologijama zaštite životne sredine.

Partneri na ovom projektu bili su klasteri iz 5 različitih zemalja: DTI – Bugarska, Acclima-Španija, ICT Net – Srbija, GreenHome – Italija, HAMAC  -Grčka i CLM – Italija.

Projekat je uspostavio vezu sa trećim ciljnim tržištima kako bi pomogao MSP da ostvare međunarodne i međusektorske kontakte u oblasti pametnih gradova. Kroz mapiranje proizvoda i usluga članova klastera , specifičnih interesa članova mreže, mogućih prepreka i već postojećih kontakata, partneri su prikupili informacije za izradu Strategije internacionalizacije sa ciljem pristupa novih tržištima (Kalifornija, Vision Zero; Kolumbija i Meksiko ) koja je služila kao polazna osnova za dalje povezivanje i upoznavanje lokalnih igrača.

Tokom projekta, kompanije su imale priliku da se predstave na organizovanim događajima, ali i da se upoznaju sa nekoliko važnih tema kroz organizovane vebinare, održanih sa ciljem  unapređenja  znanja o globalnim lancima vrednosti. Obrađene teme su navedene u nastavku, kao i snimci vebinara koji su i dalje dostupni svim zainteresovanim kompanijama:

U cilju podsticanja izgradnje transnacionalnih partnerstava i intenziviranja veza između klastera i kompanija, tokom projekta je organizovano 6 B2B i C2C događaja u svakom zastupljenom regionu. Događajima je prisustvovalo ukupno 407 učesnika i održano je ukupno 140 B2B sastanaka.

Kompanije su imale priliku da se nađu u Smart City brošuri, gde su proizvodi i usluge članica klastera predstavljeni i promovisani partnerima na ciljanim trećim tržištima.

C2Future partnerstvo je prošireno uključivanjem važnih partnera, uzimajući u obzir njihov dosadašnji rad, iskustvo u određenim oblastima, komplementarnost i spremnost za učešće u budućim projektnim aktivnostima. Uzimajući u obzir njihov potencijal da doprinesu širenju naše mreže, C2Future partnerstvo je potpisalo ugovor o partnerstvu sa 4 klastera:

 

Detaljne informacije o projektu i aktivnostima dostupne su na veb stranici projekta https://www.c2future.net/

2022-12-14T19:49:31+00:00