Održana druga klasterska konferencija “Tehnologija i preduzetništvo”

Održana druga klasterska konferencija “Tehnologija i preduzetništvo”

Druga po redu klasterska konferencija “Tehnologija i preduzetništvo” je održana 30.10.2013. u hotelu “Falkensteiner” u Beogradu. Fotografije sa događaja možete pogledati na sledećem linku: ICT Net konferencija 2013. Takođe, dostupne su i prezentacije, kao i izjave naših govornika.

Fokus ovogodišnje konferencije je bio na mogućnostima unapređenja poslovanja i povećanje konkurentnosti srpskih IKT kompanija kroz internacionalizaciju poslovanja i jačanje veza sa drugim privrednim granama.

O karakteristikama međunarodnih tržišta i potencijalnim prilikama za saradnju sa srpskim IKT kompanijama su govorili zvanični predstavnici državnih i privrednih institucija Nemačke, Francuske i Holandije. Nemačko tržište je predstavio Jirgen Kapenman, dok je Duško Krsmanović, viši savetnik za privredu i trgovinu u Ambasadi Holandije, prisutne upoznao sa prilikama u Holandskom IKT sektoru, a Aleksandar Keckaroski, komercijalni ataše pri Ambasadi Francuske u Beogradu, je govorio o francuskom tržištu.

O mogućnostima primene informacionih i komunikacionih tehnologija u automobilskoj industriji ispred FIAT-a je govorio Vladimir Knežević, direktor IT sektora. S druge strane, Hanno Miorini, potpredsednik Bosch-a za Jugoistočnu Evropu, je govorio o strateškom značaju upotrebe IK tehnologija u ovoj privrednoj grani.

Vladimir Trkulja, jedan od osnivača SEE ICT-ja je predstavio startap kompanije i njihovu ulogu u unapređenju poslovne klime kroz razvoj tehnološkog preduzetništva.

Nakon predavanja, održane su četiri radionice na kojima su prisutni imali priliku da usavrše veštine neophodne u svakodnevnom poslovanju. Istok Pavlović, poznati bloger i internet preduzetnik je ukazao na značaj koji internet marketing ima na putu ka globalnom tržištu. Marko Stojanović, proslavljeni glumac i specijalista za unapređenje veština komunikacije i javni nastup, je prisutne posavetovao kako da postanu ubedljivi i vešti komunikatori i na najbolji način predstave sebe i svoju kompaniju. Tim „Idvorski laboratorija“ je predstavio laboratoriju za testiranje elektromagnetske kompatibilnosti, dok je Zorica Marić, viši savetnik u Ministarstvu privrede Republike Srbije, predstavila koncept „pametnih zgrada“ i mogućnostima primene „pametnih“ rešenja u javnom sektoru.

ICT Net se ovom prilikom zahvaljuje svim učesnicima koji su prisustvovali ovom događaju. Nadamo se da smo ispunili očekivanja prisutnih i da je program konferencije bio zanimljiv i koristan.

Aktivnosti klastera možete pratiti putem našeg zvaničnog sajta ili nalogā na društvenim mrežama (LinkedIn, Twitter, Facebook), kako bi ste bili blagovremeno informisani o novim dešavanjima.

2017-05-24T09:49:52+00:00