Klasteri Srbije: Udruživanje kao ključ uspeha

Klasteri Srbije: Udruživanje kao ključ uspeha

Najbolji klasteri Srbije su 25.6.2013. u Beogradu potpisali Memorandum o saradnji kojim se, između ostalog, formalizuju dosadašnja zajednička nastojanja da se kroz efikasniju saradnju sa državnim institucijama unapredi poslovna klima u Srbiji.

Memorandum su potpisali predstavnici šest najvećih srpskih klastera: ICT Network-a (ICT Net), Automobilskog klastera Srbije (AC Serbia), Vojvođanskog IKT klastera (VOICT), Klastera modne i odevne industrije Srbije (FACTS), Vojvodina Metal Cluster-a (VMC) i Niškog klastera naprednih tehnologija (NICAT).

Zajednički zaključak predstavnika klastera je da je udruživanje privatnog sektora i obrazovnih institucija u klastere ključ uspeha i jedan od najboljih načina da proizvodi iz Srbije postanu konkurentniji na globalnom nivou. Povećanje izvoza, bolji plasman domaćih proizvoda, kao i jačanje regionalnog identiteta i međunarodnog ugleda kroz zajednički nastup u inostranstvu samo su neke od prednosti udruživanja. Na skupu je, takođe, bilo reči o prednostima udruživanja, trenutnoj poziciji klastera u Srbiji, o koristima koje od njihovog poslovanja imaju država i društvo u celini, kao i o budućnosti ovog oblika organizovanja.

Klasteri Srbije okupljaju više od 400 kompanija koje zapošljavaju više od 22.000 radnika i imaju promet od oko milijardu evra godišnje – od čega skoro polovinu čini izvoz.

page_mini-062513-Klasteri-Srbije-32_w700_h4651

2017-05-24T09:49:52+00:00