Balkansko Crnomorksa IKT Mreža -novi član Evropske Digitalne MSP Alijanse (European Digital SME Alliance)

Balkansko Crnomorksa IKT Mreža -novi član Evropske Digitalne MSP Alijanse (European Digital SME Alliance)

Balkansko Crnomorska IKT Mreža je bottom-up inicijativa koja je okupila najvažnije klastere iz IKT sektora u ovom makroregionu. Trenutno , mreža broji 19 organizacija iz svih zemalja Balkana i Crnomorskog regiona. Cilj ove mreže je da stvori nove poslovne prilike za preduzeća, članice klastera , otvori nova tržišta i osnaži prekograničnu i među-industrijsku saradnju.

Klaster ICT Net je jedan od osnivača mreže i od njenog uspostavljanja 2014. godine, aktivno učestuje u projektima i aktivnostima mreže.

Značaj ovakvog umrežavanja prepoznale su i organizacije u okviru Evropske unije, među kojima i European Digital SME Alliance, najveća mreža IKT MSP u Evropi. Početkom marta, ova alijansa koja predstavlja 20.000 IKT kompanija je primila u članstvo našu mrežu, prema njihovim rečima najveću grupu IKT klastera Balkansko Crnomorskog regiona.

Člansvo u ovoj alijansi omogućiće veću vidljivost na evropskom nivou za sve organizacije u našoj mreži. Pored toga alijansa je aktivno uključena u procese lobiranja i formulisanje regulative u okviru Evropske unije, kada se radi o malim i srednjim preduzećima iz IKT oblasti. Članovima alijansa omogućava i pristup projektima finansiranim iz EU fondova i angažovana je na pozicioniranju članica kao ključnog faktora za modernizaciju, harmonizaciju iinovaciju svih IKT preduzeća u Evropi.

Zvaničnu izjavu za medije možete pogledati ovde, dok na linku u nastavku možete naći najnoviji dokument vezan za budućnost digitalne ekonomije u evropi:
10 ideas for the future of Europe’s digital economy – “SMEs as the engines of digital change” (2016)

2016-04-26T09:13:22+00:00 26. 04. 2016|